Ängelholms Ryttarförening


Ängelholmsbygdens Ryttarförening(ÄRF) bildades 1969. Föreningens mål skulle bli, att främja och vidareutveckla ridsporten, stödja och utbilda ryttare i alla åldrar och att arrangera tävlingar upp till elitnivå.

Från 1975 arrenderade ÄRF Kroneslätts Gård där man byggde upp en väl fungerande ridanläggning med ridhus och utomhus banor för olika ändamål. I verksamheten ingick både träning från nybörjare- till elitnivå och en tävlingsverksamhet inom hoppning och dressyr. Det anordnades även kurser med inbjudna tränare, banbyggarekurser samt en väl utvecklad tävlingsverksamhet, på regional men även internationell nivå.

Man tävlade med lag i dressyr- och hoppallsvenskan, för både ponny och stor häst. Varje sommar arrangerade föreningen Ängelholms Ryttarspel, som lockade den absoluta eliten av ryttare och en stor publik till Kroneslätt.

Ängelholmsbygdens Ryttarförening fick Ängelholms Idrottsrings pris för bästa idrottsprestation i kommunen 1976, Ulla Larsson 1983, Lars- Arne Jönsson.

1988, 2001 och 2004 arrangerade klubben SM i hoppning utomhus, 1988 vann Ulrika Hedin. Åren efter blev också stora framgångar för Ulrika, 1989 och 1991 blev hon tvåa.

ÄRF skulle också nå goda resultat i slutet 1990-talet.

1997 segrade dressyrlaget med Jenny Landin med Sting, Ann-Sofie Johnsson med Ampere, Camilla Ivarsson med Lambrusco med lagledare Eva Andersson. För prestationen tilldelades de priset för årets idrottsprestation av Ängelholms kommun.

1999 gick utmärkelsen till Caroline Persson, när hon vann silver vid SM i hopp.

Ulrika Hedin förbundskapten i ponny landslaget från 1997. Svensk mästarinna 1988.
Karin Berggren svensk galoppmästarinna i ponnyridning med hästen Jackie.

Även efter millennieskiftet fortsatte framgångsvågen, 2006 blev det lagguld i SM i banhoppning på Strömsholm. Laget bestod av lagledaren Gunilla Svensson, ryttarna Max Ringbrant, Helena Feuk Lundahl, Sofia Sjögren, Isabelle Sjunnesson och Caroline Persson)

2011 erövrade Johanna Lassnack en tredjeplats i Falsterbo Horse Show (Allerto Tour of Amateurs)

2014 belade Amanda Meijer förstaplatsen i Falsterbo Horse Show (dressyr)

Ryttare från ÄRF som ridit på Stockholms Horse Show (2011 Johanna Lassnack hoppning) och Falsterbo Horse Show (2015 Evelin Lavén hoppning), dock utan några större framgångar.

Föreningen fick flytta sin anläggning ut till Höja, när Kroneslätt skulle exploateras. Föreningen fick stöttning av kommunen, men har själva fått bidra ekonomiskt med att bygga ett stall för privatägda hästar och en grusbana. Flytten var inte helt okomplicerad.

ÄRF var tvungna att börja om från början med att få ridcentret uppbyggt. Medlemmar med familjer har här gjort stora insatser.

SM- tävlingar kan i dagens läge inte arrangeras men målet är att i framtiden kunna arrangera stora tävlingar igen. Föreningen heter idag Ängelholms Ryttarförening. Föreningen har idag ryttare från nybörjare upp till i elitnivå. Föreningen har sponsoravtal med både stora, medelstora och små företag, som bidrar till att satsningen på regionens ungdomar.

 

Ängelholms ridskola

Ängelholms ridskola hyr in sig i Ängelholms Ryttarförenings ridskolestall och ridhus.

Där arrangerar man ridlektioner och kurser för ledare.

Ängelholms ridskolas ledare Zandra Carlsson har blivit utsedd till årets ungdomsledare av Skånes Ridsportsförbund, ett kvitto på att Zandra är på rätt väg på ridskolans nya anläggning.

Ett samarbete nära mellan Ängelholms ridskola och Ängelholms Ryttarförening har byggts, som gynnar båda verksamheterna.