Föreningshistoria Ängelholms Fotbollsförening

Fotboll 1983-1986 

1983 skulle bli det året, då fotbollinriktningen förändrades i ÄFF. Fortfarande gällde, att klubben skulle sikta mot eliten men det fick ta den tid som ekonomin tillät. Nu gällde satsning på de egna talangerna, som fostrades i den framgångsrika ungdomsavdelningen. ÄFF-ungdomarna skulle få chansen, att visa upp sig i A-laget. Ny tränare för året var Per Bjärbo, fostrad i Stattena med meriter från spel i allsvenskan med Sundsvall och Västerås. Han levde väl upp till den nya strategin. Av årets 41 matcher använde han 34 spelare. Det var framförallt i tränings- och cupmatcher ungdomarna fick chansen. Två hade redan etablerat sig i A-laget , mittbacken Tony Nilsson och forwarden Björn Anderberg. Den förre blev skadad inför hösten och ersattes då av en annan junior, Mats Olsson. Föreningens största talang, sextonårige Jonas Ohlander spelade 13 seriematcher under året. Han hade även tagit plats i pojklandslaget. Stefan Pettersson, Lars Ellerstrand och Odd Rustand fick även känna på division 4-spel under 1983. En satsning enbart på unga förmågor brukar sällan bära frukt omgående utan det behövs en trygg omgivning med rutinerade spelare och det fanns i ÄFF. Kvar i laget var Jan Ferm. Mikael Anderberg, Göran Nordblad, Mats Ahlin och ”altmeister” Hasse Johnsson, som hade tänt till av den ungdomliga entusiasmen i spelartruppen. Det fanns inga stora förhoppningar på att bli ett topplag men en viktig målsättning var att inte bli inblandad i bottenstriden. Det blev man inte. Ett annat viktigt mål var att bli kommunens etta i serien, en position ÄFF hade tappat året före. Det lyckades man med.   I serien spelade även Skälderviken och Hjärnarp, som erövrat hegemonin 1982. Det unga ängelholmslaget förlorade ingen derbymatch och kunde åter titulera sig ”bäst i kommunen”. Matchen mot Skälderviken, som slutade 0-0, samlade 600 åskådare, vilket visade på ett stort intresse för de lokala matcherna. Det blev en slutlig åttonde plats. Seriespelet började illa med tre raka förluster. Under de återstående åtta matcherna av vårsäsongen tog ÄFF dock elva poäng. I slutet av augusti hade man också en bra svit med tre raka vinster och efter det var det en lugn resa resten av säsongen. I Svenska Cupen åkte ÄFF ut i första omgången mot division 3-laget IFK Kristianstad. I NST-Cupen gick det bättre. Vinst mot Asmundtorps IF, 5-2 och BK Fram, 1982-års finallag med 6-1. I tredje omgången blev det överraskande förlust, hemma mot Kågeröd BoIF, 1-4. Av årets 41 matcher spelade Mats Ahlin 38, Mikael Anderberg 37, Jan Ferm 34, Urban Gustavsson 33, Bengt Andreasson 32, Björn Anderberg 31 och Rickard Persson 30. Årets skyttekung blev Rickard Persson med 16 mål, varav tio i serien, Därefter följde Björn Anderberg nio, sex i serien, Urban Gustavsson sex, tre i serien, Hans Johnsson, fem, tre i serien, och Mikael Anderberg, fem, fyra i serien.


Klubben gick in i 1984 med stor optimism. Man hade lyckats bra i sin målsättning, att spela in de egna talangerna i A-laget. Nu förväntades det, att de skulle utvecklas och därmed höja lagets slagkraft och klubben var övertygad om att 1983-års placering skulle förbättras. Säsongen började bra och efter fem omgångar hade ÄFF inte förlorat. Optimismen spred sig ibland klubbens supportrar och man trodde nu, att A-laget skulle haka på topplagen i serien. I den sjätte omgången mötte man Kvidinge och förlorade med 2-1. Därefter förlorade man ytterligare tre matcher, bland annat lokalderbyt mot Hjärnarps GIF. När serien vände i juni mötte ÄFF Klippan hemma. Det blev en underlig match där ÄFF efter ledning med 4-0 föll ihop, som ett korthus och matchen slutade 5-5. Det var ett dåligt omen, inför höstens matcher och höll på, att sluta väldigt illa. ÄFF tog bara fem poäng i höstomgångens tio matcher. Allra mest sved nog förlusterna i derbymatcherna mot Hjärnarps GIF, 0-1 hemma och Vejbyslätts IF, 4-0 på bortaplan. Sista matchen mot Wormo, Landskrona hemma blev helt avgörande. Vinst där och kontraktet var räddat, förlust skulle innebära degradering. Det gick vägen genom en 2-0-seger. Det blev en slutgiltig niondeplats, två poäng från nedflyttning. En stor besvikelse för hela föreningen. Illa gick det också i årets cup-spel. I både Skandia-Cupen och NST-Cupen blev det respass i första omgången, mot IFK Osby, 0-1 respektive Skromberga GIF 1-2. Under året spelades 43 matcher, 22 i serie-, 17 tränings- och fyra cupmatcher. Rickard Persson och Kjell-Arne Månsson spelade 38 matcher, Mikael Anderberg i 33, Tony Nilsson och Jonas Ohlander i 30 samt Jan Persson i 29. Rickard Persson försvarade sin placering, som årets skyttekung, 1984 gjorde han 14 mål, varav nio i serien. Därefter följde Anders Persson med tio mål, sju i serien, Jonas Ohlander nio, ett i serien, Björn Anderberg, sex, alla i serien samt Mikael Anderberg fem, tre i seriespelet.


1985 var tänkt, att bli ett lyft för ÄFF. Det var fortfarande ett ungdomligt A-lag men hela föreningen trodde att niondeplatsen säsongen 1984 skulle förbättras. Verkligheten blev en annan. Säsongen blev nästan en kopia av spelåret 1984. Något bättre blev det, laget tog tre poäng mer än året före men in i det sista var ÄFF indraget i bottenstriden. Av fyra lokalderbyn lyckades man bara vinna ett, hemma mot Vejbyslätt med 3-0. ÄFF blev dessutom det sämst placerade kommunlaget i Nordvästra fyran. Bäst av kommunlagen 1985 blev överraskande Vejbyslätts IF med en fin femteplats.

Säsongen 1985 började bra med många bra resultat i träningsmatcherna och bra spel. Fler ungdomar var nu aktuella för spel i A-laget. Den sjuttonårige Ulf Everberg var en av dem och han skulle under året spela i 17 seriematcher. Junioren Jonas Ohlander tog en ordinarie plats i startelvan och han representerade också ÄFF i juniorlandslaget. När serien startade blev resultaten inte vad man hoppats på. På Ängelholms idrottsplats gick det bra med åtta segrar. På bortaplan vann laget bara en match och en slutade oavgjort. Totalt tog ÄFF 19 poäng, bättre än säsongen före men en klar besvikelse. In i det sista var det osäkert med förlängt kontrakt. Inför den sista matchen mot Åstorp riskerade man, att få kvala för att få stanna kvar i division 4. ÄFF förlorade den viktiga matchen men räddades av Förslövs IF, som besegrade Landskrona Sportklubb. Inför 1986 skulle en ny tränare rekryteras och klubben fick napp på en intressant förfrågan. En serieomläggning stod inför dörren och det gällde, att komma väl rustade till den kommande säsongen. I Skandia-Cupen blev det bara en match. Trots en bra insats mot division 3-laget Lunds Bollklubb blev det förlust med 1-2. I NST-cupen tog sig ÄFF till semifinal men förlorade, överraskande, den med 1-2. I Sparbanks-Cupen blev det förlust mot division 4-laget Perstorps Sportklubb, 1-2. I den följande tröstturneringen förlorade ÄFF mot Klagstorps IF med 1-3.

Under året spelade ÄFF 38 matcher. Tomas Persson spelade i 37, Jan Persson i 35, Jonas Ohlander i 33 och Sven-Inge Strand i 31 matcher. Årets skyttekung blev Tomas Persson med 22 mål, varav 11 i serien, därefter följde Jonas Ohlander med 17, tio i serien, Ulf Plan sex, tre i serien och Bo Jönsson fyra, ett i serien.


1986 var det serieomläggning. För ÄFF: s del innebar det, att man måste komma etta eller tvåa för att flyttas upp i division 3. Inför säsongen gjorde ÄFF en sensationell rekrytering. Ny seniortränare blev exproffset och förre landslagsspelaren Pär-Olof Ohlsson. Fostrad i Varbergs BoIS och därefter allsvensk spelare i Örgryte och Norrköping. Till ÄFF kom han från HIF, där han spelade 1981-1985. Träningsmatcherna gav en indikation, att det skulle gå bättre än de tidigare säsongerna, trots att det återigen var många nya spelare i laget. Seriespelet inleddes på ett lysande sätt. Efter 2-2 i premiären mot en av de tippade seriefavoriterna, helsingborgslaget Eskilsminne. Därefter följde fyra raka segrar sedan kom den första förlusten och den sved. Det var årets andra lokalderby, den första vann man mot Vejbyslätts IF med 2-1. På sin hemmabana krossade Hjärnarps GIF(HGIF) ÄFF med 4-0. Inte sedan våren 1983 hade ÄFF lyckats besegra HGIF. Det blev bara en förlust till under vårsäsongen, mot Höganäs BK med 1-2 och när seriespelet gick till sommarvila ledde ÄFF division 4 Skåneserien Nordväst. ÄFF släppte aldrig serieledningen och den 27 september säkrades seriesegern definitivt efter 2-1 mot Höganäs BK. I den näst sista matchen togs den största segern för året, då Perstorp slogs tillbaka med 6-0. I Skandia-Cupen blev det tre matcher. Efter Sjöbo, 3-1 och Sölvesborg, 1-0, bar det iväg till Öland för att där möta Färjestadens Gymnastik och Idrottsförening. Det blev en spännande tillställning, som efter full tid stod 0-0. I förlängningen gjorde ölänningarna två mål och så var den dagen förstörd. I NST-Cupen blev också tre matcher, Teckomatorp, 3-0, Munka Ljungby 4-3 och i kvartsfinalen, förlust mot Eskilsminne med 2-0.

A-laget spelade under året 42 matcher. Pär-Olof Ohlsson deltog i samtliga, Thomas Persson i 41, Albert Gudmundsson i 39, Jonas Ohlander och Anders Ekman i 38, Torbjörn Bruzelius i 36. Årets skyttekung blev Thomas Persson, som gjorde 32 mål, varav 22 i serien, 12 i träningsmatcher och två i cupmatcher. Jonas Ohlander stod för 26 mål, 14 i serien, åtta i träningsmatcher och fyra cupmål. Trea i skytteligan blev Ulf Plan med tio mål, sju i serien.

Nu var Ängelholms FF tillbaka i division 3. Efter serieomläggningen var det emellertid bara den fjärde nivån i seriesystemet så det var fortfarande långt till att uppfylla den målsättning klubben ursprungligen fattade beslut om vid första årsmötet 1976.

Bildgalleri