ÄBIF:s idrottshistoriska julquiz  2022

Här har ni de rätta svaren - och de lyckliga vinnarna i årets frågesport. 

1

Sandra Andersson var själv uppe på pallen vid tre tillfällen och ängelholmaren bidrog därmed till Sveriges slutfacit med totalt 14 medaljer vid EM i bowling. 

2

Ängelholms IF mötte HIF i division 2-fotbollens vårpremiär 1936 och då fick rekordpubliken på 2598 personer se de meriterade gästerna vinna med 6-2. 

3

Under nationaldagen fick Madelene Larsson ta emot pris som årets ledare i kommunen för sitt uppoffrande arbete med unga cyklister i Engelholm BMX. 

4

Brottaren Erik Olsson hade redan vunnit SM-guld för moderklubben Ängelholm och för Bergania i Helsingborg när han 1966 också blev mästare i Höganäs trikå. 

5

Engelholm fick stryk i förra vårens SM-semifinaler mot Örebro, men säkrade i alla fall bronsmedaljerna genom att slå Linköping i volleybollens slutspel. 

6

2022 har Rögle BK firat 90-årsjubileum och på vår hemsida har vi bland annat kunnat läsa om 4-2-förlusten mot Skånes Fagerhult i RBK:s allra första ishockeymatch. 

7

Munka Ljungby jagar en comeback i damernas allsvenska innebandy och 11-6-segern mot Lund var början på en mycket stark höstsäsong.

 8

Nyförvärvet Emil Åberg gjorde sju mål i fotbollens division 1 och därmed blev han tvåa i ÄFF:s interna skytteliga, bakom Johan Oremo, tio fullträffar.

 9

Engelholmsortens Skytteförening bildades 1900 och ett par år senare hade förening flyttat till sin bana i Haradal, där Brukshundklubben finns idag.

 10

Tränaren Bertil Ernst var ett av de tunga ledarnamnen när Skörpinge GIF skördade stora framgångar som en av pionjärklubbarna i skånsk damfotboll.

 11

Numera spelar John-Erik Blomqvist gärna golf, men för sisådär 50 år sedan tillhörde han Europaeliten i stavhopp och blev bland annat sexa på EM 1971. 

12

Sven-Ove Svensson fotbollsfostrades i Ängelholm och blev senare firad stjärna i HIF och landslaget. Efter debuten 1951 spelade han totalt 31 A-landskamper.

 

Det här ger ”stryktipsraden” 21X, 2XX, 12X, 12X och efter söndagens EVS-seger mot Örebro konstaterar vi att rätt svar på skiljefrågan (resultat i toppmatchens andra set) blev 25-21.

 

Bland dem som skickat in sina svar fanns sju deltagare med tolv rätt och bland dem var förre HS Sierra-profilen Hans Schörling närmast på skiljefrågan. Hans tippade 25-20 till EVS, medan Eva Lindberg och Kerstin Werme tippade 25-19.  4:e priset togs av Arne Hansson.

Årets julquiz - med Röglebiljetter i potten.

 

Är ni sugna på att testa era kunskaper om idrotten i Ängelholm och är ni sugna på att vara med och slåss om våra priser? Då är det läge att svara på årets upplaga av jultävlingen hos Ängelholmsbygdens Idrottshistoriska Förening.

Precis som ifjol har föreningens Lennart Norlöv knåpat ihop tolv frågor — enligt den gamla klassiska stryktipskupongen — och precis som ifjol utlovas fina priser. Bland annat finns chansen att vinna biljett till en Röglematch i SHL. 

Ett tips är att kolla runt bland all läsning och alla bilder på vår hemsida. Där kan ni hitta många lösningar. 

Skicka in era förslag till 

Senast den 7 januari vill vi ha era svar! 

God Jul och lycka till!


1

Bowlingprofilen Sandra Andersson fortsätter att skörda enorma framgångar och under 2022 ingick ängelholmaren i det svenska landslag som tog rekordmånga medaljer under EM i Ålborg. Sandra fick tre medaljer med sig hem, men hur många tog Sverige totalt?

1. 12

X. 13

2. 14 


2

Under några år på 30-talet spelade Ängelholms IF i fotbollens division 2 — den näst högsta serien — och i vårpremiären 1936 sattes ett publikrekord, 2598 åskådare, som stod sig ända till 2010. ÄIF förlorade en välspelad tillställning med 6-2, men vilket var det gästande laget?

1. HIF

X. MFF

2. Höganäs 


3

Ängelholms kommun delar varje år ut några pris med idrottsanknytning och 2022 utsågs Madelene Larsson till årets ledare för sitt fina arbete med barn och ungdomar, inte minst för dem med särskilda behov. Vilken sport sysslar Madelene med?

1. Volleyboll

X. Cykel

2. Innebandy 


4

Erik Olsson rankas som Ängelholms bäste brottare genom tiderna och förutom OS-starten 1964 hade han bland annat tre SM-guld, i tre olika klubbar, på meritlistan. Förutom i ÄBK blev Erik svensk mästare för Bergania i Helsingborg och för — ja, vilken var den tredje klubben?

1. Björnekulla

X. Klippan

2. Höganäs 


5

Engelholms framgångsrika volleybolldamer missade senaste SM-finalen efter en 0-3-förlust i den avgörande semin mot Örebro. EVS säkrade dock bronsmedaljerna och nu undrar vi vilket lag som fick stryk i kampen om tredjeplatsen i SM?

1. Sollentuna

X. Linköping

2. Lund 


6

Under året har Rögle BK firat sitt 90-årsjubileum, efter starten 1932. Det dröjde dock till den 22 januari 1951 innan klubben spelade sin allra första ishockeymatch. Den premiärmatchen gick på bortais och Rögle förlorade med 4-2. Vilket lag stod för motståndet?

1. Jonstorp

X. Skånes Fagerhult

2. Stidsvig

 

7

Efter en tuff vår åkte Munka Ljungby ur damernas allsvenska innebandy, men nu är laget på jakt efter en comeback i näst högsta serien och höstens division 1-spel inleddes med ett lyckosamt Skånederby. Vilket lag var det då som Munka bortabesegrade med 11-6?

1. Lund

X. Åstorp/Kvidinge

2. Landskrona

 

8

Ängelholms FF gjorde en utmärkt säsong som nykomling i fotbollens Ettan Södra, med en plats på övre halvan. Rutinerade Johan Oremo var bäste målskytt, med tio fullträffar, medan tvåan i ÄFF:s interna skytteliga gjorde sju mål. Vilken spelare var det?

1. Emil Håkansson

X. Christian Ljungberg

2. Emil Åberg

 

9

Idrotten har över hundra år på nacken i och kring Ängelholm och de allra första föreningarna bildades redan i slutet på 1800-talet. Ett par år in på förra seklet bedrevs till exempel en sport på en bana i Haradal, där Brukshundsklubben finns idag. Vilken sport var det?

1. Tennis

X. Skytte

2. Bangolf

 

10

Skörpinge GIF var en av de första klubbarna som satsade på damfotboll och i början på 1970-talet var Skörpinge bland de allra starkaste i Skåne. Det lyckosamma damlaget, som var uppe i division 1, tränades av en stor Ängelholmsprofil. Vem var det?

1. Bertil Ernst

X. Bosse Frank

2. Pelle Flink

 

11

John-Erik Blomqvist var en av deltagarna när Ängelholmsbygdens Idrottshistoriska Förening arrangerade sin populära golftävling i höstas. På 1960- och 70-talen tillhörde John-Erik, Blomman kallad, den allra yppersta Europaeliten i en friidrottsgren. Vilken?

1. Spjutkastning

X. Marathon

2. Stavhopp

 

12

Sven-Ove Svensson, som gick bort 1986, föddes i Norra Vram för exakt 100 år sedan och 1938 flyttade han till Ängelholm. Här tog fotbollskarriären fart på allvar och senare blev SOS firad stjärna i Hälsingborgs IF och landslaget. Hur många A-landskamper gjorde han?

1. 21

X. 31

2. 41

 

Skiljefrågan

Den 8 januari tar Engelholm emot Örebro i ett riktigt toppmöte i volleybollens elitserie. Hur slutar andra set i den matchen?