ÄBIF:s idrottshistoriska julquiz "tolva" 2021

Många av frågorna i vår jultävling såg förstås väldigt knepiga ut, men tack vare olika artiklar och filmer på föreningens hemsida var det 9 stycken som lyckades pricka in en ”tolva”.
1X2, 11X, X22, 12X är den rätta raden.

Vi tackar för alla insända bidrag och återkommer ev med nytt quiz längre fram.

Vinnare  och stort grattis till:
Emma Nilsson             Röglebiljett
Claes Nicander            Röglebiljett
Hans Schörling             2 ÄFF biljetter
Claes Lindberg             2 EVS biljetter

Och här har ni de korrekta svaren:

1

Ragnar Skanåker blev 2018 den allra första medlemmen när Ängelholmsbygdens Idrottshistoriska Förening startade en Hall of Fame.

 2

Lotta Vöcks Möller har sedan sommaren 2020 rollen som akademiansvarig i Rögle BK, men tillhörde själv den svenska eliten i friidrott.

 3

Det var Lars Jacobsson som var tränare när Ängelholms FF vann sin division 2-serie 2001 och tog steget upp i superettan.

 4

Landslagsspelaren Anna Haak, storasyster till superstjärnan Isabelle, är volleybollproffs i Frankrike.

 5

HS Sierra hade många storskyttar men det var Jack Ericsson som satte klubbrekord 1956-57, med 241 fullträffar.

 6

När Magnus Arvidsson slutar som tränare i Vejby IF ersätts han av Jonas Axeldahl, ett annat ex-proffs.

 7

Folke Lundqvist, under många år grafiker på NST, hade meriter som allsvensk målvakt i Landskrona när han 1962 gjorde comeback i Ängelholms IF.

 8

Simmerskan Hanna Rosvall, som i december tog EM-silver i lagkapp, är fostrad i Ängelholm men tävlar numera för Helsingborg.

 9

IF Göta anses vara den första organiserade fotbollsföreningen i Ängelholm och det finns dokumenterade uppgifter om en verksamhet redan 1906.

 10

Polismannen Åke Lindblom var en av stans allra första olympier när han i Melbourne-OS 1956 kom på sjunde plats i skytte.

 11

1942 arrangerades sim-SM på den gamla stadionanläggningen vid Klitterhus och då kom 6 500 åskådare till de tre tävlingsdagarna.

 

12

Även damerna i HS Sierra skördade stora framgångar, men brist på spelare och ledare gjorde att damlaget lades ner 1987.

 

Skiljefrågan handlade om CHL-semifinalen mellan Frölunda och Rögle och med nya publikrestriktioner sågs den av 1 218 personer.

 


1

2018 började Ängelholmsbygdens Idrottshistoriska Förening med en speciell Hall of Fame, för att uppmärksamma och hedra de stora profilerna som verkat inom den lokala idrotten. Vem blev den allra första medlemmen i den här fina församlingen?

1 Ragnar Skanåker

X Tage Jönsson

2 Kenny Jönsson 

2

Lotta Vöcks Möller har sedan sommaren 2020 rollen som akademiansvarig i Rögle BK:s framgångsrika organisation. Lotta började sin egen idrottskarriär hemma i Ängelholm och tillhörde den svenska eliten under några år på 90-talet. I vilken sport?

1 Konståkning

X Friidrott

2 Bowling

 

3

För första gången på 20 år blev Ängelholms FF:s i höstas seriesegrare på herrsidan när laget gick upp i ettan. Vem var tränare 2001, när ÄFF blev klart för superettan efter förstaplatsen i division 2 Södra Götaland, före Ystads IF och Helsingborgs Södra?

1 Lars-Göran Persson

X Pär-Olof Ohlsson

2 Lars Jacobsson

 

4

Isabelle Haak från Ängelholm var den viktigaste kuggen när Sverige gjorde oväntad succé under EM i volleyboll. ”Bella” är numera firad stjärna i Turkiet, men även storasystern Anna Haak har en tung roll i landslaget. I vilket land är Anna numera proffs?

1 Frankrike

X Italien

2 Finland

 

5

HS Sierra och handbollen i Ängelholm för numera en slumrande tillvaro, men under många år var klubben och sporten en kraft att räkna med. En av lagets profiler vann den interna skytteligan tre gånger och 1956-57 satte han klubbrekord med 241 fullträffar. Vem tänker vi på?

1 Jack Ericsson

X Assar Wendel

2 Jan-Ingemar Svensson

 

6

Tack vare sin tredjeplats i herrarnas division 3 kunde Vejby IF summera sin bästa säsong hittills. Inför den nya säsongen 2022 passar klubben dessutom på att byta tränare när ex-proffset Magnus Arvidsson lämnar över till en annan välmeriterad profil. Vem?

1 Niklas Gudmundsson

X Jonas Axeldahl

2 Mats Lilienberg

 

7

1962 kom Ängelholms IF mitt i fotbollens division 4-tabell, trots ett par riktigt meriterade namn i och kring truppen. Gamle OS-medaljören Albin Dahl var tränare och ÄIF lyckades dessutom övertala en ex-allsvensk målvakt till comeback, efter flera års uppehåll. Vem var det?

1 Stig Svensson

X Folke Lundqvist

2 Henry Christensson

 

8

Hanna Rosvall från Ängelholm tillhör den allra yppersta svenska eliten i simning och under 2021 var hon bland annat med i det medleylag som slog svenskt rekord och knep EM-silver bakom Ryssland, med 1.44,32 på 4x50 meter. Vilken klubb tävlar Hanna Rosvall numera för?

1 Höganäs

X Landskrona

2 Helsingborg

 

9

ÄFF bildades 1976, efter en sammanslagning av Skörpinge och ÄIF, men det spelades förstås fotboll i stan långt tidigare. IF Göta anses vara den första organiserade fotbollsföreningen och i en gammal revisionsberättelse finns uppgifter om intäkter på 20 kronor och 50 öre. Vilket år var det?

1 1926

X 1916

2 1906

 

10

Åke Lindblom var inte bara en välkänd polisman i Ängelholm utan också en aktiv idrottare av väldigt hög klass och en av stans allra första olympier. 1956 var Lindblom med under sommar-OS i Melbourne och han nådde en meriterande sjundeplats. I vilken sport?

1 Skytte

X Gång

2 Rodd

 

11

Det är många år sedan simstadion vid Klitterhus revs, men anläggningen ansågs länge hålla internationell toppklass. 1942 arrangerades till exempel SM och trots dåligt augustiväder vallfärdade publiken. Hur många betalande åskådare kom till de tre dagarnas tävlingar ute på Simba?

1 4 500

X 5 500

2 6 500

 

12

Även damlaget i HS Sierra skördade stora framgångar, även om det var mycket upp och ner. 1957 vann ängelholmarna den södra allsvenskan och två år senare blev Sierra skånska mästarinnor. Men till slut gjorde brist på spelare och ledare att laget lades ner. När spelades klubbens senaste dammatch?

1 1981

X 1987

2 1991

 

SKILJEFRÅGA

Hur många åskådare (enligt officiell publiksiffra) kommer att se den andra semifinalen i CHL i ishockey, den 11 januari, mellan Frölunda och Rögle.  Matchen spelas i Frölundaborg.