Idrottskrönika 19 1928 del 2

Under sommaruppehållet går IFK Höganäs jubileumsserie mot sitt avgörande. Den 15 juli spelar ÄIF sin sista match i densamma mot Höganäskamraterna. Matchen slutar 1-1, vilket får betraktas, som en framgång med tanke på Ängelholmarnas svaga statistik mot dagens motståndare.

Krister Persson gör comeback i a-laget och gör det med bravur, att ÄIF inte förlorar tillskrivs i stor omfattning den gode ”Pära”. Målskytt för Ängelholmslaget var ”Kille” Wahlqvist.

I slutet av juli möter ÄIF med en dags mellanrum, först BK Drott från Helsingborg och sedan IS Halmia från Halmstad. Båda lagen har revansch att fordra på ÄIF, Drott efter ett tidigare 2-3 nederlag och Halmia för en 0-2 förlust tidigt på våren. Drott får upprättelse genom en säker 5-3 seger på sin egen hemmabana. Matchen mot Halmia får mera utrymme i pressen och för första gången på länge presenteras en laguppställning för hemmalaget. Från målvakt såg den ut, som följer:

”Krister Persson, Nils Persson, Henry Kamf, Gösta Liljekvist, Bertil Bengtsson, Otto Andersson, Ove Nilsson, Gösta Nilsson, Kille Wahlqvist, John Lindqvist samt Helmer Ekelin.” Otto Andersson verkar nu ha gjort comeback på allvar och ett nytt namn, Bertil Bengtsson, dyker för första gången upp i laguppställningen.

ÄIF bättrar på sitt rykte genom, att smärtfritt besegra Hallänningarna med klara 3-0 och gästerna får därmed inte den seger man hoppats på. ÄIF: s målskyttar var, Lindqvist, Olsson och Wahlqvist i tur och ordning. Backarna Kamf och Persson spelade ypperligt men bäst var den återbördade Otto Andersson.

Halmia får bister kritik för att ”de inför det hotande nederlaget började tillgripa hårt spel, vilket dock inte hjälpte”.

Den nya Skåneserien, som introducerades hösten 1927 blev en succé. I Skånes Fotbollsförbunds sammanställning i augusti 1928 kan man läsa, att ”serien anses som en av de jämnaste och mest intressanta utanför de nationella serierna”. De 42 matcherna samlade sammanlagt 15341 åskådare, ett snitt på 365. Den högsta enskilda publiksiffran, 844, hade Lunds BK i en match mot serievinnarna IFK Trelleborg. Den lägsta stod Ängelholm för i sin match mot jumbolaget Billesholm, då endast 133 själar hade sökt sig ut till ”Ljungen”. Med tanke på det betydligt lägre publikunderlaget, som då rådde, får man beteckna siffrorna som sensationellt bra.

Serien utökas nu med fyra lag och det var väl tur för Ängelholm, som på så sätt slipper degradering till den nystartade division II.

Förberedelserna inför seriepremiären fortsätter den 2 augusti med match mot Klippan på bortabana. Ängelholmarna tycks vara på väg mot storformen. Den gamle arvfienden betvingas enkelt med 3-0. Referatet, som är skrivet av en lokal skribent handlar nästan bara om hemmalaget. Om Ängelholm står det bara, att laget var ”synnerligen jämt och allt av döma ordinarie/…/segern var efter spelfördelningen något för stor” så vilka som gör gästernas mål får vi inte veta. 

Generalrepetitionen inför seriestarten avverkas mot internationellt motstånd. Det är det gamla utbytet mot Helsingörs IF, som nu återupptas. ÄIF ställde följande lag på benen:

”Åke Olofsson, Sture Anderholm, Nisse Persson, Henry Kamf, Bertil Bengtsson, Otto Andersson, Helmer Ekelin, Gösta Nilsson, Karl Wahlqvist, John Lindqvist samt Ragnar Borglin. Den sistnämnde gör tydligen comeback efter en tids frånvaro. De blir stor publikunderhållning denna söndagseftermiddag ute på ”Ljungen”. Massor med målchanser och hela sex mål i den första halvleken talar sitt tydliga språk. Spelet böljade fram och tillbaka och devisen ”anfall är bästa försvar” var verkligen i fokus denna soliga augustidag.

Ängelholm var genomgående det bästa laget men hade stora besvär med danskarnas yttrar. Dessa står för inte mindre än tre av gästernas målskörd. De vanligtvis så säkra hemmabackarna tycktes ”något yra i mössan”. Reporterns analys är glasklar: 

”Mot ett par sådana snabba och hyperfarliga yttrar, som gästernas, skulle backparet ej spelat på linje utan bakom varandra, som det nu var behövdes bara en back avdribblas och så var målet fritt.” 

Den gode journalisten var långt före sin tid. Idag skulle vi ha talat, avsaknad av understöd i försvarsspelet. Bäst i hemmalaget var halvbackarna samt anfallarna Lindqvist och Ekelin.

ÄIF: s mål ombesörjdes av Lindqvist och Wahlqvist vardera två samt Ekelin ett.

Landskronakamraterna, en nykomling, är ÄIF första motståndare ute på ”Ljungen”, när Skåneserien inleds den 12augusti. De vit-svarta mönstrade följande lag:

”Krister Persson, Henry Kamf, Nisse Persson, Gösta Liljekvist, Bertil Bengtsson, Otto Andersson, Karl Magnusson, Gösta Nilsson, Karl Wahlqvist, John Lindkvist samt Helmer Ekelin.”

Gästerna skakar om hemmafavoriterna och gör ett gott intryck på hemmapubliken. Deras fotboll i den första halvleken var både ”vacker och effektiv” och 0-2 i halvtid var fullt i sin ordning. I den andra halvleken vänds bladet och Ängelholmarna dominerade kraftigt men längre än till 2-2 kom inte hemmalaget. ”Kille” Wahlqvist blev stor hjälte genom att göra båda målen. Det första på nick och det andra på ”en av sina speciella straffsparkar”, vad det nu kunde innebära. Mest omtalat efter matchen var Landskronas andra mål, som enligt tidningens utsände borde ha underkänts, eftersom målskytten använde armarna för att få in bollen i mål. Skribenten avslutar med att konstatera, att ” domaren G. Vesterholm, Höganäs, förskaffade sig inga sympatier hos publiken”.

ÄIF: s nästa match går i Göingemetropolen Hässleholm. Det blir en svängig match där gästerna till sist drar detlängsta strået och vinner med uddamålet av nio. Av Ängelholmarnas 5 mål gör ”Kille” Wahlqvist tre och tycks nu var i storform. De andra målen fabriceras av Helmer Ekelin och Otto Andersson. Segersviten fortsätter via 3-2 mot Klippan. Detta var ÄIF: s tredje seger i svit, mot grannen i öster. De vit-svarta är överlägsna på plan och Klippan får tacka sin fenomenale gårdvar, att siffrorna inte rasar iväg. Trots segern är det sparsamt med beröm för hemmalaget. Endast Henry Kamf och i viss mån Otto Andersson finner nåd inför reportern. Målen görs av John Lindkvist, Helmer Ekelin samt naturligtvis ”Kille” Wahlqvist, som nu också förärats med kaptensbindeln.

Nästa motståndare fick nog publiken på Ängelholms idrottsplats, att ställa frågan:

När skall ”vi” besegra IFK Höganäs? Efter tre raka förluster under året var frågan välbefogad och inte blev det bättre denna gång.

Resultatet 1-2 ansågs av de närvarande, som tämligen rättvist men de tyckte inte om vad de såg. Det blev en nästan brutal match där båda lagen ansågs vara lika goda ”kålsupare”. Här följer ett citat, som vittnar om hårda spelet:

”Stundtals urartade spelet till rena slagsmål om bollen och Höganäs målvakt tog sig till och med för att torka till Engelholms högerinner med en välplacerad swing, så att denne kände sig i behov av en stunds rekreation utanför planen.” 

För dagen ersatte Otto Andersson den skadade ”Pära” i målet. Ingen ovan roll för den ypperlige halvbacken, som ju tidigare i sin karriär påtagit sig gårdvarsposten ett antal gånger.

Karl Magnussons broder, Edvin, ersatte på ett utmärkt sätt Otto på halvbacksposten.

Hemmalagets mål gjordes för övrigt av broder Karl. Bäst man i ÄIF var centerhalvbacken Bertil Bengtsson.

Det blir en snabb replik av Ängelholmarna veckan efter besegras Lunds GIF med hela 6-0 nere i lärdomsstaden.

Serieledarna, Lunds B, besöker ”Ljungen” den 16 september. ÄIF ställer upp med samma lag, som i de två senaste matcherna. Allt annat än en borttriumf är att beteckna, som en sensation.

Yrvakna Ängelholmare, kunde knappt tro sina ögon, när de slog upp tidningen på måndagen. Med hela 5-0 skickades lundensarna i retur till sin lärdomsstad. ”Kille” Wahlqvist är nu verkligen inne i ett ”stim” och gjorde egenhändigt tre av målen. De två andra ombesörjdes av Lindkvist och Ekelin. Segern betyder att ÄIF nu på allvar blandad sig i toppstriden.

I nästa omgång får de vit-svarta ta sig ned till Limhamn. Matchen slutar 1-1 men något referat går inte att läsa i Engelholms Tidning.

ÄIF fortsätter sin segersvit nu via 2-1 mot Billesholm på bortaplan. Gästernas mål gjordes av den formstarke ”Kille” Wahlqvist samt den oförbrännelige Helmer Ekelin. ”Kille” drog dock ned sitt betyg genom att sätta en straff rakt på målvakten.

Det är dags för ett nytt serieledarmöte. På andra planhalvan står nu Helsingborgslaget BK Drott, som leder serien tre poäng före ÄIF och IFK Höganäs.

ÄIF mönstrar samma lag, som i förgående matcher. Ängelholmarna gör en lysande insats men oturen grinar dem i ansiktet. Efter en olycklig inledning, som leder till att Drott leder i pausen med 3-1, etablerar ÄIF ett konstant tryck mot Drottmålet under hela den andra halvleken men det vill sig inte riktigt. ÄIF gör tyvärr bara ett mål så matchen slutar 3-2 i hemmafavör.

Gästernas mål görs, som så många gånger förr, av Wahlqvist och Ekelin.

Ängelholm - Arlöv blir ingen trevlig underhållning och kritiken är hård mot båda lagen efter det, att tillställningen slutat 1-1: 

”Det var en av de sämsta och ointressantaste matcher vi sett på länge. Orsaken till eländet var, förutom en dålig domare, lagens – och först och främst i synnerhet gästernas dåliga spel.

Domaren borde från början sett upp med de ojusta tacklingar varmed gästerna excellerade. Därtill kom onödigt prat på plan, och till slut ett elvabackssystem som kryddades med uppenbar maskning, sedan en ledning med 1-0 uppnåtts/…/Engelholmarnas spel gjorde heller ingen människa glad, inte åtminstone forwardskedjan. Det är inte vidare rekommenderande att för en anfallskvintett i 60 minuter, spela nästan uteslutande mot ett mål och förmå göra mer än ett futtigt mål.” 

Firma Ekelin och Wahlqvist ordnade emellertid till sist en poäng med den senare, som målskytt.

Två matcher återstår före vinteruppehållet. Den första mot ”brottarklubben” Enighet, som även visade sig kunna spela fotboll men mot ett ÄIF i storform räcker det inte långt. De vit-svarta vinner i överlägsen stil med 5-1. Dagens utropstecken är Kalle Möller, som efter den ene stormatchen efter den andra i b-laget nu får chansen, att leda a-lagskedjan och som han gör det. Tre lysande mål och massor med geniala passningar så här skriver man om den ”nye stjärnan”:

”Möller visade sig ge laget något av den rapphet och småfräcka tilltagsenhet, som förut saknats och hans uppflyttning till A-laget är väl härmed definitiv.”

”Kille” undvek heller inte denna dag sin vana, att göra ett mål. Det femte exekverades av, den vanligtvis ovane målskytten, Gösta Nilsson.

Höstfinalen på Ängelholms idrottsplats sker mot Lunds GIF, ett lag som ÄIF ”pulveriserade” med hela 6-0 nere i Lund.

Krister Persson och Otto Andersson spelar inte. På deras platser uppenbarar sig Åke Olofsson och Edvin Magnusson. Succémannen från förra matchen, Kalle Möller, är tyvärr skadad och kan heller inte spela. I hans ställe tar Sture Anderholm en plats i laget dock inte som centerforward. Den platsen är vikt för ”Kille” Wahlqvist. ÄIF fortsätter sitt övertygande spel från förra söndagen men Lunds GIF överraskar stort och lyckas mot alla odds ta den ena poängen med sig hem till Lund. Det visade sig, att Lundalaget sedan förra mötet hade varit ute på värvarstråt och i laget fanns, enligt reportern flera f d IFK Malmö och Malmö BI spelare.

Wahlqvist, Ekelin samt Gösta Nilsson hette ÄIF: s målskyttar för dagen. Domaren Joel Berg från Ängelholm får beröm för sin insats men journalisten tycker, att han ”borde sett upp med en del fula tricks, som Engelholms v b N. Persson hade för sig mot gästernas h y Seiffert”.

Den senare var ett av nyförvärven från Malmökamraterna så den gode ”Nisse” tyckte väl, att han inte hade något val. 

Epilog 

ÄIF hade efter en strålande slutspurt lagt sig i slagläge bakom BK Drott men hela sex poäng skilde lagen åt i serien så några realistiska förhoppningar om serieseger under våren fanns nog inte i ”Lergöksstaden”.

Det man kunde glädja sig åt var de nya spelare, som under året hade etablerat sig i a-laget samt det framgångsrika b-laget, som sopade banan med all sina motståndare. Förklaringen till den goda bredden i föreningen var den satsningen på de egna juniorerna, som påbörjades i mitten på tjugotalet. En satsning, som mycket snart skulle bära långt upp i seriesystemet.